Vuoden 2025 alussa voimaan astunut uudistunut vammaispalvelulaki parantaa vammaisten ihmisten mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan yhdenvertaisesti ja itsenäisesti. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä vammaispalvelulain uudistuksen tuomat muutokset tarkoittavat erityisesti henkilökohtaisen avun osalta.
Uuden vammaispalvelulain myötä henkilökohtaisen avun saaminen edellyttää kykyä ilmaista avun tai tuen tarvetta
Henkilökohtainen apu säilyy jatkossakin keskeisenä palveluna vammaisille ihmisille, mutta lakiuudistuksen myötä painopiste siirtyy heihin, jotka osaavat kertoa, millaista apua he haluavat.
- Mikä muuttui henkilökohtaisen avun saamisessa?
Uuden vammaispalvelulain myötä henkilökohtaisen avun saamisen edellytyksenä on, että henkilö kykenee ilmaisemaan avun tarpeensa ja tahtonsa joko itsenäisesti tai tuetusti. Samalla henkilön oma tahto ja elämäntilanne korostuvat päätösprosessissa entistä enemmän. Tämä muutos vaikuttaa erityisesti henkilöihin, joilla on vaikeita kommunikaatiohaasteita.
- Kenelle henkilökohtainen apu on tarkoitettu?
Henkilökohtainen apu on jatkossakin tarkoitettu vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat apua arjessa, työssä, opiskelussa, vapaa-ajalla tai yhteiskunnallisessa osallistumisessa.
- Miten henkilökohtainen apu myönnetään?
Avun myöntäminen perustuu yksilölliseen palvelutarpeen arviointiin, jossa selvitetään, millainen apu on henkilölle tarpeellista ja miten se parhaiten toteutetaan. Asiakkaan tulee kuitenkin pystyä itse tai tuettuna kertomaan, mihin henkilökohtaista apua tarvitaan sekä ohjaamaan avustajaa.
- Palvelun kustannukset?
Henkilökohtainen apu on asiakkaalle edelleen maksutonta.
Avustaja.fi auttaa sinua henkilökohtaisen avun järjestämisessä – helposti ja nopeasti
Me Avustaja.fi:llä tarjoamme kattavia palveluita henkilökohtaisen avun järjestämiseen. Voit tutustua itse henkilökohtaisiin avustajiimme Avustajatorillamme, mutta me myös mielellämme autamme sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan avustajan.
Vammaispalvelut Avustaja:fi:llä on tehty erittäin vaivattomaksi: hoidamme myös avustajien palkanmaksun sekä hallinnolliset asiat puolestasi, jotta sinä voit keskittyä arkeesi.
Kun täytät yhteydenottolomakkeen tai otat meihin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse, niin olemme sinuun yhteydessä viimeistään yhden arkipäivän kuluessa. Meillä on aito halu auttaa sinua ja toimia sinun tai läheisesi tukena ilman viivästyksiä.
Vammaispalvelulakiin sisältyvä siirtymäaika ja nykyisten palveluiden jatkuminen
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja siihen sisältyy kolmen vuoden siirtymäaika. Siirtymäaika ulottuu siis vuoden 2027 loppuun saakka.
Aikaisempien säännösten perusteella tehdyt määräaikaiset päätökset pysyvät voimassa päätökseen merkityn ajan, jonka jälkeen palvelusta tehdään uuden lain mukainen päätös. Toistaiseksi voimassa olevat päätökset pysyvät voimassa enintään lain siirtymäajan loppuun saakka, jonka jälkeen päätökset on saatettava vastaamaan uutta lakia.
Vammainen henkilö voi myös halutessaan pyytää palvelutarpeen arviointia aiemmin, jolloin päätökset tehdään uuden lain mukaisiksi milloin tahansa siirtymäaikana.
Vammaispalvelulain uudistuksen myötä syntyi uusi tukimuoto: erityinen osallisuuden tuki
Vammaispalvelulain uudistuksen myötä syntyi myös uusi tuen muoto – erityinen osallisuuden tuki. Erityinen osallisuuden tuki vastaa tuen tarpeeseen silloin, kun henkilö ei täytä henkilökohtaisen avun tai muiden tukimuotojen edellytyksiä, mutta tarvitsee silti säännöllistä ja pitkäkestoista apua.
Miten haen vammaispalvelulain mukaisia palveluita?
Sekä henkilökohtaisen avun että erityisen osallisuuden tuen hakeminen tapahtuu hyvinvointialueiden kautta. Hakemukset käsitellään yksilöllisesti, ja palvelut myönnetään tarpeen mukaan. Lisätietoa ja ohjeita vammaispalveluiden hakemisesta löydät oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta.
Avustaja.fi on apunasi henkilökohtaisen avun järjestämisessä
Henkilökohtainen apu tarkoittaa käytännössä sitä, että sinä tai läheisesi saat tukea juuri niissä asioissa, missä sitä tarvitaan. Varsinaisen päätöksen henkilökohtaisen avun myöntämisestä tekee aina oma hyvinvointialueesi, mutta me Avustaja.fi:lla autamme sinut eteenpäin päätöksen saatuasi!
Voit aina lähettää meille sähköpostia osoitteeseen info@avustaja.fi tai soittaa numeroon 040 723 6424.
Lue lisää tai tutustu saatavilla oleviin avustajiin avustajatoriltamme!